Geurfilterkasten horeca

Een horeca geurfilterkast is een luchtbehandelingskast voorzien van voorfilter(s), actief kool en een afzuigventilator. Op internet worden deze kasten vaak voor een scherpe prijs aangeboden. Men spreekt dan van een gecertificeerd systeem en er wordt vaak beweert dat dit systeem de geurtjes helemaal neutraliseert of elimineert. Helaas is hier niks van waar! Zonder te weten om wat voor geurtjes en vervuilingsconcentratie het gaat, kan men nooit van te voren iets vertellen over de reductie van de geurtjes. De geurfilterkast wordt na het plaatsen t.a.t. door een handhaver gecontroleerd op geluid en geurreductie. Pas als de voldoende installatie werkt/doelmatig is dan wordt de installatie gezien als een doelmatige ontgeuringsinstallatie. Men dient rekening te houden met de soort apparatuur dat onder de afzuigkap komen te staan, het vermogen en de vervuilingsuitstoot van deze apparaten. De milieubelastende deeltjes zoals gas-, geur- en stankmoleculen dienen in kaart te worden gebracht alvorens een kast afgevuld kan worden met de benodigde filters.  Vaak worden meer ontgeuringstechnieken toegepast om een doelmatige resultaat te behalen. De producent/leverancier dient een berekening te maken van de geplaatste filters en deze onderbouwen. Er dient ook te worden gekeken naar de verdunningsfactor, interne- en externe weerstand om de juiste filters en ventilator te kunnen selecteren. 

Wanneer weet ik dat de zakkenfilters vervuild zijn?

Dat weet u helaas pas als het te laat is en de afzuiging begint af te nemen. Als u een goedkope geurfilterkast heeft aangeschaft met een ventilator die de weerstanden van de filters niet kan overbruggen dan zult u de filters ook nooit optimaal kunnen benutten. Het is daarom wenselijk om een professioneel bedrijf te laten kijken naar uw specifieke situatie zodat de juiste filters worden toegepast. Een filterbewaking kan helpen u eraan te herinneren de filters op tijd te vervangen. Wij leveren en installeren dit soort bewaking. Ook in bestaande luchtbehandelingskasten is deze bewaking goed toe te passen. Uiteraard is de kwaliteit van uw afzuigmotor heel belangrijk. Soms is het niet verkeerd om een zwaardere ventilator aan te schaffen zodat u de filters langer en optimaal kan benutten.

Hoe vaak moeten de zakkenfilters vervangen worden?

Na de aanschaf van een geurfilterkast dient de installatie goed te worden onderhouden. Wij kunnen bij de productie van een dergelijke installatie de luchtbehandelingskast uitrusten met sensoren en filterbewaking zodat u t.a.t. wordt gewaarschuwd als de filters dicht slippen en vervangen dienen te worden. Denk aan het vervangen van de G2 en G4 kartonnen of RVS voorfilters en F7 zakkenfilters. Op deze manier benut u de economische levensduur van de filters en blijven de koolfilters onverzadigd en verlengt u zelfs hiermee de levensduur van de koolstoffilters. Ook werken de filters beter als deze vervuild zijn tussen 200 en 400Pa. Wij bieden onderhoudscontracten aan op maat zodat u ontzorgd bent van onderhoud. Wij nemen werkelijk de hele zorg van u over. U kunt doen waar u goed in bent en dat is ondernemen en wij zorgen dat u installatie optimaal onderhouden wordt.

Hoe vaak moeten de koolstoffilters vervangen worden?

De koolstoffilters zijn bij normaal  gebruik na 6 maanden verzadigd. Bij ernstige vervuiling zijn de filters al na 3 maanden verzadigd. Vaak wordt de economische levensduur gerekt naar een technische levensduur van 12 maanden, maar dan zal de filter niet de gewenste ontgeuring behalen. Wij adviseren u om een goed bedrijf in handen te nemen die u goed kan adviseren op dit specifiek gebied en eventueel uw filters onderhoudt. Wij weten verschillende trucjes om voor te zorgen dat de filters toch langer meegaan dan gewoonlijk. Deze ervaring delen wij graag met u.  

Waar moet de geurfilterkast geplaatst worden?

Een geurfilterkast kan zowel binnen als buiten het pand geplaatst worden. Wij maken weerbestendige kasten vervaardigd in aluminium ALMg3. Veel luchtbehandelingskasten zijn standaard in gegalvaniseerd staal vervaardigd, maar de ervaring heeft ons geleerd dat de aluminium kasten langer meegaan, lichter zijn qua gewicht en minder geluid maken.

Wat kost gemiddeld het onderhoud van een horeca geurfilterkast? 

De kosten van onderhoud van een geurfilterkast hangen af van factoren zoals de vervuilingsgraad, soort filters en de toepassing. Hieronder treft u een voorbeeld aan van een snackbar/cafetaria.

Wij hebben geurfilterinstallatie geplaatst op basis van actief kool, zakkenfilters en RVS wasbare voorfilters.

Wanneer de filterbewaking een signaal af geeft vervangt de klant zelf de zakkefilters en de voorfilters. Wij hebben de ondernemer uitgelegd hoe de filters vervangen dienen te worden. Een keer per jaar gaan wij langs om de actief koolstoffilters te vervangen en de ventilator na te kijken en indien mogelijk te reinigen. Wij meten de ventilator door om te kijken of deze nog nauwkeurig in zijn grafiek draait en checken de luchtbehandelingskast na op lekkages. Als er vet lekt door de naden van het frame dan kan dat leiden tot de verzadiging van de koolstoffilters met als gevolg geuroverlast en slechte afzuiging. Gemiddelde kosten per maand zijn circa €50,00 excl. BTW

Ik heb een horeca geurfilterkast laten plaatsen en toch klagen de buren over stank

Dit probleem kan veel oorzaken hebben. Het is belangrijk om een professioneel bedrijf zoals Medtrading te laten kijken naar dit probleem. Een bedrijf met de juiste mensen in dienst die affiniteit hebben met de grootkeuken. Afhankelijk van het advies van ons luchtbehandelingsadviseur en de resultaten van ons laboratorium uitgevoerde luchtmeting, wordt dan advies gegeven hoe de afvoerlucht beter of anders te behandelen.  Wij realiseren voor elke omgeving en toepassing een efficiënte en verantwoorde geur-, gas- en luchtbehandeling.

Mijn zakkenfilters (doekenfilters) zitten snel vol

Dit kan o.a. liggen aan de volgende factoren:

 • Verkeerd toegepaste filtering in de afzuigkap
 • Verkeerd toegepaste filtering in de geurfilterkast
 • Verkeerd toegepaste ventilator die de interne- of externe druk niet aan kan
 • Of de vervuilingsgraad ligt zo hoog dat er extra voorgefilterd dient te worden of een zwaardere ventilator toegepast dient te worden.

Een slecht functionerende keuken afzuiging?

Mogelijke oorzaak dat uw afzuiging niet goed afzuigt kan zijn:

 • Dat de zakkenfilters verzadigd zijn en teveel weerstand geven
 • Uw afvoerbuis is te smal
 • De afzuigmotor is niet krachtig genoeg
 • De afzuigkap hangt veel te hoog of niet oversized
 • Geen voldoende luchttoevoer aanwezig

Mogelijke oplossing:

 • De kap lager hangen en niet hoger dan 2100mm vanaf de grond/vloer
 • Zorg dat er een berekening wordt gedaan van de totale weerstand in het afvoerkanaal. 
 • Zorg voor een filterbewaking om tijdig uw filters te vervangen
 • Voorkom onnodig veel bochten en knikken
 • Zorg voor voldoende luchttoevoer in de ruimte
 • Zorg voor de juiste filtering

 Mocht u vragen hebben,neemt u gerust contact met ons op.

Bent u geïnteresseerd in een oriënterend gesprek voor een oplossing op maat? Of wilt u vrijblijvend informatie? Neem dan graag contact met onze adviseurs op via het onderstaand formulier of bel naar 0031-(0)418561153

 


Reactie plaatsen

Reacties

Hans van der Sluijs
5 maanden geleden

Wat is de maximale geurreductie van een frituur geurkast die u kunt realiseren. Hierbij uiteraard inacht nemend dat de capactiteit van de geurkast maximaal is afgestemd op de geurbron.

Moiz
2 jaar geleden

Ik wil Prijse weten