Wat is een horeca geurfilterkast?

Een geurfilterkast is een ontgeuringsinstallatie (een luchtbehandelingskast) bestaande uit een afzuigmotor en filters. Meestal bevat de geurfilterkast horeca een ventilatiesectie, een sectie koolstoffilterpatronen en een sectie zakkenfilters. In sommige gevallen zit er nog een voorfilter in de geurfilterkast en kan de geurfilterkast uitgebreid worden met andere soort filtering zoals een elektrostatische filter, Hepa filter, roetfilter, G4 filter, UV en Ozon. Om een hoog rendement reductie te behalen is het aan te raden om gebruik te maken van de juiste filtertechnieken. Er wordt een rendement aangehouden van circa 75-85%. 

Wanneer weet ik dat de zakkenfilters vervuild zijn?

Dat weet u helaas pas als het te laat is en de afzuiging begint af te nemen. Als u een goedkope standaard uitgevoerde geurfilterkast heeft aangeschaft met een normventilator dan is deze meestal niet uitgerust met een filterbewaking. Daarnaast zal een een buitenpoolventilator de weerstanden van de filters vaak niet makkelijk overbruggen bij een hoge weerstand met als gevolg dat de economische levensduur van de filters niet optimaal wordt benut.  Het is daarom wenselijk om een professioneel bedrijf zoals Medtrading te laten kijken naar uw specifieke situatie zodat de juiste secties worden geselcteerd voor uw specifieke toepassing. Een filterbewaking kan helpen u eraan te herinneren de filters op tijd te vervangen. Wij leveren en installeren dit soort bewaking. Ook in bestaande luchtbehandelingskasten is deze bewaking goed toe te passen. Uiteraard is de kwaliteit van uw afzuigmotor zoals hierboven is beschreven heel belangrijk. Soms is het niet verkeerd om een zwaardere ventilator aan te schaffen zodat u de filters langer en optimaal kan benutten.

Vervuilde zakkenfilters horeca

Hoe vaak moeten de zakkenfilters horeca vervangen worden?

Na de aanschaf van een geurfilterkast dient de installatie goed te worden onderhouden. Wij kunnen bij de productie van een dergelijke installatie de luchtbehandelingskast uitrusten met sensoren en filterbewaking zodat u t.a.t. wordt gewaarschuwd als de filters zoals de zakkenfilters dicht slippen en vervangen dienen te worden. Denk aan het vervangen van de G4 kartonnen voorfilter of RVS voorfilter en de F7 zakkenfilters. Op deze manier benut u de economische levensduur van de filters en blijven de koolfilters onverzadigd en verlengt u zelfs hiermee de levensduur van de koolstoffilters. Ook werken de zakkenfilters beter als deze ietsjes vervuild zijn geraakt tussen 200 en 400Pa. Wij bieden een onderhoudscontracten aan op maat zodat u totaal ontzorgt bent van onderhoud. Wij nemen werkelijks de hele zorg van u over. U kunt doen waar u goed in bent en dat is ondernemen en wij zorgen dat u installatie optimaal onderhouden blijft

Hoe vaak moeten de koolstoffilters horeca vervangen worden?

De koolstoffilters horeca zijn bij normaal  gebruik na 6 maanden verzadigd. Bij ernstige vervuiling zijn de filters al na 3 maanden verzadigd. Vaak wordt de economische levensduur gerekt naar een technische levensduur van 12 maanden, maar dan zal de filter niet de gewenste ontgeuring behalen. Wij adviseren u een professioneel bedrijf in armen te nemen die u goed kan adviseren op dit gebied.. Wij weten verschillende trucjes om voor te zorgen dat de filters toch langer meegaan dan gewoonlijk. Deze ervaring delen wij graag met u.  Neemt u gerust contact met ons op. Op een lang termijnbespaart dit u veel geld.

Waar moet de geurfilterkast geplaatst worden?

Een geurfilterkast kan zowel binnen als buiten het pand geplaatst worden. Wij maken weerbestendige kasten vervaardigd in aluminium ALMg3. Veel luchtbehandelingskasten zijn standaard in gegalvaniseerd staal vervaardigd, maar de ervaring heeft ons geleerd dat de aluminium kasten langer meegaan, lichter zijn qua gewicht en minder geluid maken. Wanneer een geurfilterkast buiten wordt geplaatst is hier vaak een vergunning voor vereist. Inpandig hoeft u namelijk geen vergunning voor aan te vragen. Het is daarom verstandig om samen met een buitendienstmedewerker van ons naar de mogelijkheden te kijken. 

Geurfilterkast buiten plaatsen

De kosten van onderhoud van een geurfilterkast hangt af van een aantal factoren. Hoe meer filtersecties in een geurfilterkast zitten des te duurder de geurfilterkast wordt. Hoge investeringskosten betekent vaak ook lage onderhoudskosten. Investeer in een geurfilterkast met een goede afzuigmotor dat veel weerstand kan overbruggen. Hiermee worden de filters optimaal benut en zal dit kostenbesparend zijn op lang termijn.

De vervuilingsgraad speelt een grote rol bij de selectie van de juiste geurfilterkast.

Hieronder treft u een voorbeeld aan van een snackbar/cafetaria.

Wij hebben geurfilterinstallatie geplaatst op basis van actief kool, zakkenfilters en RVS wasbare voorfilters.

Wanneer de filterbewaking een signaal af geeft vervangt de klant zelf de zakkenfilters en de voorfilters. Wij hebben de ondernemer uitgelegd hoe de filters vervangen dienen te worden. Een keer per jaar gaan wij langs om de actief koolstoffilters te vervangen en de ventilator na te kijken en indien mogelijk te reinigen. Wij meten de ventilator door om te kijken of deze nog nauwkeurig in zijn grafiek draait, kijken de ventilator na op onbalans en checken de luchtbehandelingskast na op lekkages. De gemiddelde onderhoudskosten van een geurfilterkast varieren tussen  €50,00 en 100,00 excl. BTW. Hoe meer filters in een geurfilterkast zitten des te hoger de onderhoudskosten worden. 

U heeft een geurfilterkast laten plaatsen en toch klagen de buren over stank

Dit probleem kan veel oorzaken hebben. Het is belangrijk om een professioneel bedrijf zoals Medtrading te laten kijken naar dit probleem. Een bedrijf met de juiste mensen in dienst die affiniteit hebben met de grootkeuken. Afhankelijk van het advies van ons luchtbehandelingsadviseur en de resultaten van de door Medtrading uitgevoerde luchtmeting, wordt dan advies gegeven hoe de afvoerlucht beter of anders te behandelen.  Wij realiseren voor elke omgeving en toepassing een efficiënte en verantwoorde geur-, gas- en luchtbehandeling. Ook voor geurmaskering bent u bij ons aan het juiste adres.

Mijn zakkenfilters zitten snel vol

Dit kan o.a. liggen aan de volgende factoren:

 • Verkeerd toegepaste filtering in de afzuigkap waardoor vet niet goed bij de bron wordt afgevangen
 • Verkeerd toegepaste filtering in de geurfilterkast waardoor het medium dicht slipt
 • Verkeerd toegepaste ventilator die de interne- of externe druk niet aan kan
 • Of de vervuilingsgraad ligt zo hoog dat er extra voorfiltering nodig is
 • Of er dient een zwaardere ventilator toegepast te worden om de eindweerstand van de filters te overbruggen.

Een slecht functionerende afzuiging?

Mogelijke oorzaak dat uw afzuiginstallatie niet goed afzuigt kan zijn:

 • De zakkenfilters zijn verzadigd 
 • Uw afvoerbuis is te smal
 • De afzuigmotor is niet krachtig genoeg
 • De afzuigkap hangt veel te hoog of niet oversized
 • Geen voldoende luchttoevoer aanwezig

Mogelijke oplossingen om de afzuiginstallatie beter te laten afzuigen zijn:

 • De kap lager hangen en niet hoger dan 2100mm vanaf de grond/vloer
 • Zorg dat er een berekening wordt gedaan van de totale weerstand in het afvoerkanaal. 
 • Zorg voor een filterbewaking om tijdig uw filters te vervangen
 • Voorkom onnodig veel bochten en knikken
 • Zorg voor voldoende luchttoevoer in de ruimte
 • Zorg voor de juiste filtering

 Mocht u vragen hebben,neemt u gerust contact met ons op. Laat uw gegevens achter dan nemen we binnen 1 dag contact met u op. Of bel naar 0418561153 als u een adviseur wilt spreken.