Geurfilterkast (roetwasser) voor houtgestookte pizza oven

Bij afzuiging en ontgeuring van een houtgestookte oven houden wij voornamelijk rekening met de hoge temperatuur, roet afstoot en overige vuil in de afvoerleiding. Bij dit soort verbrandingsproces ontstaan er schadelijke en giftige stoffen. Naast afstoot van giftige stoffen is er ook sprake van hoge temperaturen en een hoge vervuilingsgraad. Het is belangrijk dat men de juiste hout gebruikt om mee te werken. Dat scheelt in de vervuiling. Daarnaast is het belangrijk om de juiste filtering te gebruiken en vooral de juiste installatie om de temperatuur te doen dalen en roet af te vangen zodat de geurfilterkast de reststoffen kan afvangen en absorberen. We gebruiken standaard voor deze toepassing een vernevelingstechniek op basis van waterverneveling, waarna we met speciale voorfilters en kool de reststoffen afvangen.

 

Bent u geïnteresseerd in een oriënterend gesprek voor een oplossing op maat? Of wilt u vrijblijvend informatie? Neem dan graag contact met onze adviseurs op via het onderstaand formulier of bel naar 0031-(0)418561153

De roetwasser stinkt inpandig. Wat nu?

Wij hebben speciale tabletten die u wekelijks in de wasser kan deponeren zodat de bacteriën en schimmels worden vernietigd. Ook hebben wij een speciaal vloeistofsysteem die wij kunnen aanbrengen om in de roetwasser te injecteren zodat de bacteriën en schimmels worden vernietigd. Dit zorgt ervoor dat het water niet gaat stinken.

Er zit veel condens in de afvoerpijp?

Dat is heel normaal. Bij een roetwasser wordt met water gesproeid en dus komt er automatisch vocht in de luchtstroom terecht. Het vocht kan extra worden afgevangen door een druppelvangsysteem. We kunnen na de roetwasser een polypropyleenfilter of een DP-installatie aanbrengen met een afwatersysteem om het vocht extra af te vangen.

Gaat een roetwasser samen met een geurfilterkast?

Dat gaat zeker goed samen als de roetwasser. Maar enkel als de roetwasser goed functioneert zoals het zou moeten en dus zoveel roet, vet en overige gassen/oliën afvangt. 

Wordt de afvoerlucht gekoeld door dit systeem?

Jazeker, de afvoerlucht wordt van >350°C naar gemiddeld 40-50°C terug gekoeld.

 

Waar moet de geurfilterkast geplaatst worden?

Een geurfilterkast kan zowel binnen als buiten het pand geplaatst worden. Wij maken weerbestendige kasten vervaardigd in aluminium ALMg3. Veel luchtbehandelingskasten zijn standaard in gegalvaniseerd staal vervaardigd, maar de ervaring heeft ons geleerd dat de aluminium kasten langer meegaan, lichter zijn qua gewicht en minder geluid maken.

Wat kost gemiddeld het onderhoud van een geurfilterkast? 

De kosten van onderhoud van een geurfilterkast hangen af van factoren zoals de vervuilingsgraad, soort filters en de toepassing. Hieronder treft u een voorbeeld aan van een snackbar/cafetaria.

Wij hebben geurfilterinstallatie geplaatst op basis van actief kool, zakkenfilters en RVS wasbare voorfilters.

Wanneer de filterbewaking een signaal af geeft vervangt de klant zelf de zakkefilters en de voorfilters. Wij hebben de ondernemer uitgelegd hoe de filters vervangen dienen te worden. Een keer per jaar gaan wij langs om de actief koolstoffilters te vervangen en de ventilator na te kijken en indien mogelijk te reinigen. Wij meten de ventilator door om te kijken of deze nog nauwkeurig in zijn grafiek draait en checken de luchtbehandelingskast na op lekkages. Als er vet lekt door de naden van het frame dan kan dat leiden tot de verzadiging van de koolstoffilters met als gevolg geuroverlast en slechte afzuiging. Gemiddelde kosten per maand zijn circa €50,00 excl. BTW

Ik heb een geurfilterkast laten plaatsen en toch klagen de buren over stank

Dit probleem kan veel oorzaken hebben. Het is belangrijk om een professioneel bedrijf zoals Medtrading te laten kijken naar dit probleem. Een bedrijf met de juiste mensen in dienst die affiniteit hebben met de grootkeuken. Afhankelijk van het advies van ons luchtbehandelingsadviseur en de resultaten van ons laboratorium uitgevoerde luchtmeting, wordt dan advies gegeven hoe de afvoerlucht beter of anders te behandelen.  Wij realiseren voor elke omgeving en toepassing een efficiënte en verantwoorde geur-, gas- en luchtbehandeling.

Mijn filters zitten snel vol

Dit kan o.a. liggen aan de volgende factoren:

 • Verkeerd toegepaste filtering in de afzuigkap
 • Verkeerd toegepaste filtering in de geurfilterkast
 • Verkeerd toegepaste ventilator die de interne- of externe druk niet aan kan
 • Of de vervuilingsgraad ligt zo hoog dat er extra voorgefilterd dient te worden of een zwaardere ventilator toegepast dient te worden.

Een slechtfunctionerende afzuiging?

Mogelijke oorzaak dat uw afzuiging niet goed afzuigt kan zijn:

 • Dat de zakkenfilters verzadigd zijn en teveel weerstand geven
 • Uw afvoerbuis is te smal
 • De afzuigmotor is niet krachtig genoeg
 • De afzuigkap hangt veel te hoog of niet oversized
 • Geen voldoende luchttoevoer aanwezig

Mogelijke oplossing:

 • De kap lager hangen en niet hoger dan 2100mm vanaf de grond/vloer
 • Zorg dat er een berekening wordt gedaan van de totale weerstand in het afvoerkanaal. 
 • Zorg voor een filterbewaking om tijdig uw filters te vervangen
 • Voorkom onnodig veel bochten en knikken
 • Zorg voor voldoende luchttoevoer in de ruimte
 • Zorg voor de juiste filtering

 Mocht u vragen hebben,neemt u gerust contact met ons op.