Geurfilterkast voor afzuiging barbecue oven

Bij afzuiging en ontgeuring van een barbeque oven/ afzuigkap komt veel techniek bij kijken. Bij barbecueën kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het verbrandingsproces van de producten die geroosterd worden. Ook bij de verbranding van aanmaak blokjes en vet dat op de hete houtskool druipt  ontstaan er schadelijke en giftige stoffen. Het gaat hier o.a. om Acrylamide, Heterocyclische amines en Polycyclische aromatische koolwaterstoffen. 

Naast afstoot van giftige stoffen is er ook sprake van hoge temperaturen en een hoge vervuilingsgraad. Het is belangrijk dat men de juiste houtskool gebruikt om mee te werken. Dat scheelt namelijk de helft in de vervuiling.. Daarnaast is het belangrijk om de juiste filtering te gebruiken en vooral de juiste installatie om de temperatuur te doen dalen en roet af te vangen zodat de geurfilterkast de reststoffen kan afvangen en absorberen.

Wij gebruiken vaak een combinatie van roetwas systeem, elektrostatische filters, ozon en een geurfilterkast (ontgeuringsinstallatie) op basis van actief kool

Bent u geïnteresseerd in een oriënterend gesprek voor een oplossing op maat? Of wilt u vrijblijvend informatie? Neem dan graag contact met onze adviseurs op via het onderstaand formulier of bel naar 0031-(0)418561153

Wanneer weet ik dat de zakkenfilters vervuild zijn?

Dat weet u helaas pas als het te laat is en de afzuiging begint af te nemen. Als u een goedkope geurfilterkast heeft aangeschaft met een ventilator die de weerstanden van de filters niet kan overbruggen dan zult u de filters ook nooit optimaal kunnen benutten. Het is daarom wenselijk om een professioneel bedrijf te laten kijken naar uw specifieke situatie zodat de juiste filters worden toegepast. Een filterbewaking kan helpen u eraan te herinneren de filters op tijd te vervangen. Wij leveren en installeren dit soort bewaking. Ook in bestaande luchtbehandelingskasten is deze bewaking goed toe te passen. Uiteraard is de kwaliteit van uw afzuigmotor heel belangrijk. Soms is het niet verkeerd om een zwaardere ventilator aan te schaffen zodat u de filters langer en optimaal kan benutten.

Hoe vaak moeten de zakkenfilters vervangen worden?

Na de aanschaf van een geurfilterkast dient de installatie goed te worden onderhouden. Wij kunnen bij de productie van een dergelijke installatie de luchtbehandelingskast uitrusten met sensoren en filterbewaking zodat u t.a.t. wordt gewaarschuwd als de filters dicht slippen en vervangen dienen te worden. Denk aan het vervangen van de G2 en G4 kartonnen of RVS voorfilters en F7 zakkenfilters. Op deze manier benut u de economische levensduur van de filters en blijven de koolfilters onverzadigd en verlengt u zelfs hiermee de levensduur van de koolstoffilters. Ook werken de filters beter als deze vervuild zijn tussen 200 en 400Pa. Wij bieden onderhoudscontracten aan op maat zodat u ontzorgd bent van onderhoud. Wij nemen werkelijk de hele zorg van u over. U kunt doen waar u goed in bent en dat is ondernemen en wij zorgen dat u installatie optimaal onderhouden wordt.

Hoe vaak moeten de koolstoffilters vervangen worden?

De koolstoffilters zijn bij normaal  gebruik na 6 maanden verzadigd. Bij ernstige vervuiling zijn de filters al na 3 maanden verzadigd. Vaak wordt de economische levensduur gerekt naar een technische levensduur van 12 maanden, maar dan zal de filter niet de gewenste ontgeuring behalen. Wij adviseren u om een goed bedrijf in handen te nemen die u goed kan adviseren op dit specifiek gebied en eventueel uw filters onderhoudt. Wij weten verschillende trucjes om voor te zorgen dat de filters toch langer meegaan dan gewoonlijk. Deze ervaring delen wij graag met u.  

Waar moet de geurfilterkast geplaatst worden?

Een geurfilterkast kan zowel binnen als buiten het pand geplaatst worden. Wij maken weerbestendige kasten vervaardigd in aluminium ALMg3. Veel luchtbehandelingskasten zijn standaard in gegalvaniseerd staal vervaardigd, maar de ervaring heeft ons geleerd dat de aluminium kasten langer meegaan, lichter zijn qua gewicht en minder geluid maken.

Wat kost gemiddeld het onderhoud van een geurfilterkast? 

De kosten van onderhoud van een geurfilterkast hangen af van factoren zoals de vervuilingsgraad, soort filters en de toepassing. Hieronder treft u een voorbeeld aan van een snackbar/cafetaria.

Wij hebben geurfilterinstallatie geplaatst op basis van actief kool, zakkenfilters en RVS wasbare voorfilters.

Wanneer de filterbewaking een signaal af geeft vervangt de klant zelf de zakkefilters en de voorfilters. Wij hebben de ondernemer uitgelegd hoe de filters vervangen dienen te worden. Een keer per jaar gaan wij langs om de actief koolstoffilters te vervangen en de ventilator na te kijken en indien mogelijk te reinigen. Wij meten de ventilator door om te kijken of deze nog nauwkeurig in zijn grafiek draait en checken de luchtbehandelingskast na op lekkages. Als er vet lekt door de naden van het frame dan kan dat leiden tot de verzadiging van de koolstoffilters met als gevolg geuroverlast en slechte afzuiging. Gemiddelde kosten per maand zijn circa €50,00 excl. BTW

Ik heb een geurfilterkast laten plaatsen en toch klagen de buren over stank

Dit probleem kan veel oorzaken hebben. Het is belangrijk om een professioneel bedrijf zoals Medtrading te laten kijken naar dit probleem. Een bedrijf met de juiste mensen in dienst die affiniteit hebben met de grootkeuken. Afhankelijk van het advies van ons luchtbehandelingsadviseur en de resultaten van ons laboratorium uitgevoerde luchtmeting, wordt dan advies gegeven hoe de afvoerlucht beter of anders te behandelen.  Wij realiseren voor elke omgeving en toepassing een efficiënte en verantwoorde geur-, gas- en luchtbehandeling.

Mijn filters zitten snel vol

Dit kan o.a. liggen aan de volgende factoren:

 • Verkeerd toegepaste filtering in de afzuigkap
 • Verkeerd toegepaste filtering in de geurfilterkast
 • Verkeerd toegepaste ventilator die de interne- of externe druk niet aan kan
 • Of de vervuilingsgraad ligt zo hoog dat er extra voorgefilterd dient te worden of een zwaardere ventilator toegepast dient te worden.

Een slechtfunctionerende afzuiging?

Mogelijke oorzaak dat uw afzuiging niet goed afzuigt kan zijn:

 • Dat de zakkenfilters verzadigd zijn en teveel weerstand geven
 • Uw afvoerbuis is te smal
 • De afzuigmotor is niet krachtig genoeg
 • De afzuigkap hangt veel te hoog of niet oversized
 • Geen voldoende luchttoevoer aanwezig

Mogelijke oplossing:

 • De kap lager hangen en niet hoger dan 2100mm vanaf de grond/vloer
 • Zorg dat er een berekening wordt gedaan van de totale weerstand in het afvoerkanaal. 
 • Zorg voor een filterbewaking om tijdig uw filters te vervangen
 • Voorkom onnodig veel bochten en knikken
 • Zorg voor voldoende luchttoevoer in de ruimte
 • Zorg voor de juiste filtering

 Mocht u vragen hebben,neemt u gerust contact met ons op.